Alla mina böcker
 
Flera av mina böcker säljs naturligtvis i bokhandeln och på nätet via bl a Adlibris. Och en del äldre kan du hitta på antikvariat eller på Bokbörsen.
Vill du köpa ett eller flera exemplar direkt av mig – kanske med en personlig hälsning från författaren – går du bara in på fliken Kontakt/Order här på webbsidan och skriver ett meddelande.
 
 
 
Tjänstekvinnans död 
2023, Bokförlaget Skrivrit. En känd frikyrkopredikant och hans piga befinner sig i en skog. Ensamma. Plötsligt får kvinnan tolv hårda slag mot huvudet och dör. Bredvid henne ligger en blodig sten. Men var det pastorn som mördat henne?
Denna sanna – om än osannolika – kriminalgåta utspelade sig i Gävle sommaren 1896 och väckte stor uppmärksamhet över hela landet. Ett och ett halvt år senare trodde man sig ha svaret. Men många frågetecken återstod. Så vad hände egentligen under Hanna Lenströms sista månader, dagar och minuter i livet.
Ditt pris: 250 kr plus porto.
 
 

Här och nu

2022, Bokförlaget Skrivrit. Ytterligare en bilderbok med 50 satirteckningar där jag fortsätter att sticka tuschpennan i dem som förespråkar rasism och andra dumheter. Som vanligt tar jag också upp miljöfrågor och jämställdhet och funderar kring människors villkor.En liten bilderbok med 50 av mina vassaste satirteckningar. Jag belyser alla möjliga samhällsfrågor med mina bilder men allra helst sticker jag tuschpennan i dem som förespråkar rasism och andra dumheter. Även miljöfrågor och jämställdhet intresserar mig liksom allehanda funderingar kring människors villkor.
Ditt pris här och nu: 100 kr, och då bjuder jag på portot! 
 

 
Vi och dom
2019, Bokförlaget Skrivrit. En liten bilderbok med 50 av mina vassaste satirteckningar. Jag belyser alla möjliga samhällsfrågor med mina bilder men allra helst sticker jag tuschpennan i dem som förespråkar rasism och andra dumheter. Även miljöfrågor och jämställdhet intresserar mig liksom allehanda funderingar kring människors villkor.
Ditt pris: 100 kr plus porto
 

 
Stort och smått från Gävle och Gästrikland
2019. Bokförlaget Skrivrit, Följ med på ännu en spännande rundtur bland människor och händelser ur Gävles och Gästriklands historia. Möt Mårtsbo-Slim och geniet från Gästrike-Hammarby, Söderhavskungen från Brynäs och pigan från Gävle som levde i 157 år. Och den hiskliga tomtegubben som satt i Konsumvaruhuset i Gävle under flera jular. Bland de 38 historierna hittar vi också en superhjälte från Hedesunda, en romantisk kärlekssaga och en mystisk mordgåta.
SLUTSÅLD!
 

 
Gävle förr
2017, Bokförlaget Skrivrit. Förundras över tonårspojken som fick sin ena tumme utbytt mot en stortå, femtonåriga Siv som hoppade jämfota längst i hela världen och briggen från Gävle som plundrades av sjörövare tre gånger samma dag. Möt den ensamkommande flyktingpojken som talade sju språk, tjejerna från Brynäs som spelade fotboll för hundra år sedan och mannen som lyckades sno åt sig hundra miljarder kronor.Totalt fyrtio kaptel om människor och händelser med anknytning till Gävle.
Ditt pris: 200 kr plus porto
 

 
Femtio år i streck
2016, Bokförlaget Skrivrit. På våren 2016 hade jag ritat i Arbetarbladet och en lång rad andra tidningar i ett halvt sekel, och firade detta bland annat genom den här boken som innehåller drygt 150 av mina bästa bilder genom åren.
Ditt pris: 100 kr plus porto
 

 
Gävle på 1900-talet, 1950-1999
2014, Kultur & Fritid Gävle. En nostalgitripp för alla Gävlebor. Vi promenerar på Ströget och fikar på Sjöstrands, känner lukten från Gevalia, Läkerol och Gavleån och hejar fram Brynäs till guld efter guld. Vi slår oss ned på Folkteatern, lyssnar på Di Leva och Mora Träsk. Undrar när bocken ska brinna, minns Karlsson på tippen och Mårtsbo-Slim. Så oroar vi oss lite över Tjernobyl och skäms över 90-talets politikerskandaler. Innan vi nästan försvinner i århundradets värsta snöväder.
Ditt pris: 250 kr plus porto
 

 
Sant och sånt från Gästrikland
2012, Bokförlaget Skrivrit. Ännu en samling med färgstarka figurer och okända händelser ur Gästriklands förflutna. I bokens 36 kapitel  får vi möta uppfinnare och bedragare, pastorer och mördare, fylltrattar och idrottsmän. Plus en furstinna som gifte sig med en vanlig enkel grabb från Ockelbo på 1800-talet. Omslagsflickan heter Stolta och var älg i Älvkarleby i början av 1900-talet.
SLUTSÅLD!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gävle på 1900-talet, 1900-1950
2011, Kultur & Fritid Gävle. En bok om den stad som dina föräldrar pratat om - Gävle under första halvan av 1900-talet. En tid svärtad av två världskrig men också fylld av glädjeämnen. Det var då Gävle blev hela Sveriges kaffe- och godisstad och en sexårig pojke fick göra en flygtur för ett öre. Det var då en flicka från Gävle hoppade jämfota längst i hela världen och en annan blev drottning i Söderhavet. Det var då Furuviksparken slog upp sina portar och en ung brandman jagade världsrekord efter världsrekord på Strömvallen.
SLUTSÅLD!
 
 
Gävle  den odödliga staden  andra historier från Gästrikland
2009, Kultur & Fritid Gävle. Återigen en samling med över trettio märkliga men sanna historier från Gävle och Gästrikland. Möt den amerikanske olympiern som växte upp i Järvsta, skandalprinsessan på Gävle slott, sjömannen från Gävle som hölls som slav i Marocko och brukspojken från Tolvfors som blev superkändis i Venezuela mer än 250 år efter sin död. Och visste du att Volvo föddes i Hofors? Eller att bilmodellen PV 444 skapades av en ingenjör från Gävle?
SLUTSÅLD!
 
 
Krokodilen som försvann och andra
 historier från Gästrikland


2008, Kultur & Fritid Gävle. Följ med på en fantastisk resa bland ishockeyspelare och änglar, giftmördare, nobelpristagare och trollpackor, kraftkarlar, serietecknare och pälsjägare. Vi får också träffa Nils Ferlin i full färd med att skriva Nasarevalsen i en fäbodstuga utanför Storvik och förundras över den egendomlige ryssen som bodde i Oppala. Men den mest sällsamma historien är ändå den om amerikanskan Gertrude Brady som skrev en detaljrik bok om Hofors, utan att ha satt sin fot i Sverige!

SLUTSÅLD!
 
 
Gastrikt land

2007, Kultur & Fritid Gävle. 
En svart bok med över 100 spökhistorier från Gävle, Gästrikland och norra Uppland. Här fladdrar osaliga andar och bleka vålnader förbi i herrgårdar, gamla bruk och bondgårdar. Men vi får också möta spöken i modernare miljöer, på flera restauranger och på en förskola i Sandviken. Här kan du också se det unika spökfotot från Gysinge, och läsa om hur det gick till när bilden togs.
Ditt pris: 200 kr plus porto
 
 
Allt vi trodde vi visste men som faktiskt är FEL FEL FEL!


2007, Semic. En samlingsvolym där jag slagit ihop mina två tidigare böcker med vanföreställningar och myter från A till Ö, kompletterad med en lång rad nya missuppfattningar.

Ditt pris: 100 kr plus porto
 
 
Gävle på 1800-talet2006, Kultur & Fritid Gävle. En 420 sidor tjock bok om en spännande stad i en spännande tid. Vid den här tiden var Gävle en av Sveriges största och mest betydande städer då det gällde handel och sjöfart. Och när industrialismen kom höll man sig väl framme. Här tillverkades allt från tändstickor och parfym till fartyg, vedspisar och skördetröskor. Det var i Gävle som nykterhetsrörelsen, frikyrkorna, arbetarrörelsen och idrotten tidigt fick fäste. Här fanns också djärva entreprenörer och en lång rad människor som på olika sätt satt avtryck i den svenska historien. Boken innehåller över 300 bilder varav många aldrig tidigare publicerats.

SLUTSÅLD!
 
 
Är du inte riktigt frisk?2006, Semic. Ännu en bok fylld med skämtteckningar. Den här gången sätter jag tuschpennan i mjukdelarna på läkare, sköterskor och patienter och skriver ut beska piller till politiker och andra hälsorisker.

SLUTSÅLD!
 
 
Allt dina vänner trodde de visste men som faktiskt är alldeles FEL!

2005, Semic. Min andra bok om myter och missuppfattningar. Som att Napoleon var kortvuxen och Bambi ett rådjur. Eller att guldfiskar har dåligt minne och rostfritt stål inte rostar. Och vem kunde tro varenda fyraåring i hela Sverige kan läsa upp August Strindbergs mest kända verk utantill?
SLUTSÅLD!
 
 
Folk och rövare i Gävle stad
2005, Kultur & Fritid Gävle. Min tredje bok med historier från Gävle och Gästrikland. Här kan du läsa om Snus-Maja, om Karlsson på tippen, om kvacksalvaren på Öster, om Elisabethsystrarna på Brynäs och ett par ofrivilliga falskmyntare. Och hade du en aning om att Tennysons berömda dikt "Nyårsklockorna" skrevs av en bortglömd poet i Strömsbro?
Ditt pris: 200 kr plus porto
 

Det var bättre förr!
2004, Semic. En bok fylld med skämtteckningar om nymodigheter som vi lika gärna klarar oss utan. Hemsidor till exempel.

SLUTSÅLD!

 
 
Njutningarnas Gävle
2004, Kultur & Fritid Gävle. Det här är boken för alla livsnjutare och gottgrisar. Och alla som gillar Gävle och dess spännande historia – fylld av härliga smaker och ljuvliga dofter. Den handlar om kaffe och karameller, whisky och cigarrer, punsch och kryddor, halstabletter, pilsner och glass – och mycket annat som bara finns till för att skänka glädje och njutning. 


SLUTSÅLD!

Det hände i Gästrikland2003, Kultur & Fritid Gävle. Samma upplägg som "Det hände i Gävle". Men här greppar jag hela landskapet och berättar om revolverprästen i Högbo, spårvagnen i Hofors, alpinisten i Ockelbo och Sveriges första fotbollshuliganer. Årsundajätten har också fått ett eget kapitel liksom Dal-Brita i Sandviken och de sexton kvinnor som varit brukspatroner i Gästrikland. Plus mycket, mycket mer.

Ditt pris: 200 kr plus porto

 
 
1001 skäl att stanna hemma på semestern2003, Semic. 
Förknippar du semester med härliga bad, lyxiga hotell, intressanta platser och trevliga människor? Glöm det. Det är ju så mycket som kan gå snett när du lämnar hemmets trygga vrå. Den här uppdateade versionen av "1000 skäl att stanna hemma på semestern"  kom till efter ännu en djupdykning bland svenska folkets värsta reseminnen. 
Ditt pris: 50 kr plus porto
 
 
Det hände i Gävle2002, Kultur & Fritid Gävle.
 Fyrtio sanna historier om människor och händelser med anknytning till Gävle. Här får du möta Pippi Långstrumps mamma från Brynäs och Hitlers vänner på Norra Rådmansgatan. Förundras över Alfred Nobels stolliga pappa, Eva från Gävle som förvandlades til en ö i Sydamerika och den snabbspringande grosshandlaren som hade världsrekordet på 100 meter – utan att ha en aning om det.
 Och missa inte den egendomliga historien om apotekaren som köpte världens dyraste frimärke för några ören.
SLUTSÅLD!
 
 
Tusen tabbar & Miljoner missar
2002, Semic. 
En tjock volym med mina två första Semicböcker inom samma pärmar.
 Så här kan du återigen fnissa åt pinsamma politiker, underiga uppfinnare, kriminella korkskallar, bisarra bruksanvisningar och prilliga paragrafer. Och åt alla andra som klantar till det och gör bort sig i stort och smått.
Ditt pris: 100 kr plus porto
 
 
För en lyckligare mänsklighet – Arbetarbladet 100 år

2002, Arbetarbladet.
 Tidningen Arbetarbladets spännande historia - som till stor del också är historien om Sverige och Gävle under 1900-talet.
 Från vräkningarna i Mackmyra vid seklets början via hotet från Nazityskland till 1990-talets svindlande tidningsaffärer. Men här berättas också om ljumma kvitterkvällar i Boulognerskogen, framgångar och glädjeämnen.
SLUTSÅLD!
 
 
Svenska skrytboken2001, Semic. 
Om svenska människor och företeelser, uppfinningar och prestationer som slagit världen med häpnad. Visste du till exempel att atombomben uppfanns i Kungälv och att den amerikanske actionhjälten Rambo fått namn efter ett svenskt äpple? Att en frikyrkopastor från Mönsterås skrev en av Elvis Presleys största hits och att en journalist på Aftonbladet fick den första datorn att fungera? Eller att det var svenskar som uppfann läskedrycken, skapade Coca-Colaflaskan och låg bakom den första tv-sändningen.
SLUTSÅLD!
 
Gävleminnen från 70-talet


2001, Winberg Bokförlag. 
En nostaligitripp genom 1970-talets Gävle som startar med en hästskjuts utanför Centralcaféet och slutar på en skateboard i Andersberg.
 Det handlar om en härlig tid med utsvängda brallor, blommiga skjortor, platådojor, näbbstövlar och yviga polisonger. Bensinen kostade en krona litern och Brynäs vann SM nästan vartenda år. Många av oss trodde på en bättre och rättvisare värld. Och att just vi var satta att skapa den.

SLUTSÅLD!
 
 
Allt som du trodde du visste men som faktiskt är alldeles FEL!


2000, Semic
. Här avslöjas myter du trott på i hela ditt liv. Som att Kalle Anka är farbror till knattarna, att Mozart hette Amadeus eller att Shakespeare är mannen bakom både Hamlet och Romeo och Julia.

SLUTSÅLD!
 
 
Töntar & tabbar1999, Semic
. Min tredje Semicbok om misstag och tabbar. Innehåller bland annat massor av knasiga citat.

SLUTSÅLD!
 
 
Ännu fler Gävelskap-elser
1999, Gävle kommuns informationsavdelning.
Liten bilderbok på  24 sidor med skämtteckningar av Staffan Lindén och mig. Uppföljare till Gävelskap-elser och Fler Gävelskap-elser.
SLUTSÅLD!
 
 
Miljoner missar
1998, Semic.
 Min förra bok hette "Tusen tabbar" och innehåller exakt tusen tabbar. Jag har inte räknat hur många misstag som ryms i den här, men jag skulle bli förvånad om det är en miljon. Men ändå: Här finns sida efter sida med festliga tryckfel, idiotiska uttalanden och små vardagsmissar som kan hända oss alla när vi kör bil, rånar banker, spelar golf eller opererar hjärnor. 

SLUTSÅLD!

 
 
Tusen tabbar1996, Semic. 
Det finns massor av böcker som handlar om framgång. Läroböcker som går ut på att människan bara finns till för att lyckas, att göra karriär, tjäna pengar och bli populär. Det här är någonting helt annat. Se det gärna som en handbok i konsten att misslyckas. Eller som en tabbarnas Wikipedia. Men det är ingen deprimerande läsning utan tvärtom en rolig bok. Skadeglädjen påstås ju vara den enda sanna glädjen, och det är ju inte dina misstag det handlar om.

SLUTSÅLD!

 
Tusen skäl att stanna hemma på semestern1993, Sellin & Partners förlag. Tusentals svenskar får varje år sin semester förstörd av olika, mer eller mindre upprörande, anledningar. De flesta tiger och lider, andra lyckas få ut några kronor som kompensation från reseföretagen. De som får nobben skriver till Allmänna reklamationsnämnden och klagar. Det är ur dras hyllmeter med pärmar som jag plockat fram den här både roande och oroande samlingen med "Svenska folkets värsta reseminnen".

SLUTSÅLD!
 
 
Är du en kul prick?


1992, Sellin & Partners förlag. 
Drygt femtio illustrerade snabbtester där du kan få svar på frågor som "Är du en soffpotatis?" och "Lägger du näsan i blöt?"
 Garanterat ovetenskapligt, men fyndigt och underhållande.
SLUTSÅLD!
 
 
Fler Gävelskap-elser
1991, Gävle kommuns informationsavdelning.
Liten bilderbok på  24 sidor med skämtteckningar av Staffan Lindén och mig. Uppföljare till Gävelskap-elser och föregångare till Ännu fler Gävelskap-elser.
SLUTSÅLD!
 
 
Nilssons Naturlära

1988, Corona.
 Säkerligen den enda boken i hela världen där du får se bilder på geriffer, snigelkottar och hafsörnar.

Ditt pris: 100 kr plus porto
 
 
 
Gävelskap-elser
1986, Gävle kommuns informationsavdelning.
Liten bilderbok på  24 sidor med skämtteckningar av Staffan Lindén och mig. Fick två uppföljare
SLUTSÅLD!
 
 
Halvfigurer1980, Arbetarbladet.
 En samling skämtteckningar ur Arbetarbladet från den tid då Fälldin var statsminister och marinen jagade ubåtar i Stockholms skärgård.

Ditt pris: 50 kr plus porto
 

 
Pssst! 1979, Arbetarbladet. Min första bok - som bara till hälften är min. Här varvas tidningskåserier av Paul H Wernbom med mina skämtteckningar.


Ditt pris: 50 kr plus porto
 
 
Utrikes


 

 
Tusen tabber 


2005, Frifant Forlag. 
"Tusen tabbar" på norska. Kompletterad med en hel del alldeles sanna Norgehistorier.

SLUTSÅLD! 
 
 
Pladdernakkernes parade


2004, Borgens Forlag. Danska versionen av "Miljoner Missar" och uppföljaren till "Tusind Tåbeligheder".

SLUTSÅLD!
 
 
Kaikki mitä luulit tietäväsi onkin VÄÄRIN! 


2003, Helmi Kustannus. Finsk upplaga av "Allt som du trodde du visste men som faktiskt är alldeles FEL!
". Den enda av mina böcker som jag själv inte kan läsa.
SLUTSÅLD!
 
 
Tusind tåbeligheder


2003, Borgens Forlag. Min första bok på danska var en översättning av "Tusen Tabbar". Den blev rejält uppmärksammad av Danmarks största tidningar och sålde så bra att den gavs ut som pocket 2005.
SLUTSÅLD!
 
 
CD
 
 
Ulf Ivars historia

2008, Sveriges Radio Gävleborg. 
Sanna men osannolika historier från Gästrikland, inlästa av författaren.
SLUTSÅLD!