Vem är han egentligen,

den där Ulf Ivar Nilsson?

 
 

Jo, jag är född i Bollnäs 1946 och har – med en del längre eller kortare avbrott – bott i Gävle sedan 1963. Är gift med Kristina Svedell sedan 2020 och har två vuxna barn, Ulrika och Fredrik, samt tre barnbarn.

Tecknare
På våren 1966 gick jag in på Arbetarbladets redaktion i Gävle  - 19 år gammal - och sålde mina första skämtteckningar för femton kronor styck.
Sedan dess har mina gubbar dykt upp i de mest skilda sammanhang. Från högerns Svenska Dagbladet till kommunistiska Norrskensflamman, från slippriga Fib-Aktuellt till fromma Kyrkans Tidning. Jag har också illustrerat rapporter från Statistisk
a Centralbyrån en del sagoböcker - och flera av mina egna böcker förstås.
En teckning i veckan brukar det bli i Arbetarbladet och på nätet där jag blandar satiriska kommentarer med finurliga funderingar och lättsamma lustigheter.
 Jag sätter gärna tuschpennan i alla som förespråkar rasism och andra dumhete men är också intresserad av miljöfrågor och filosoferar ibland om människors villkor. 
Under större delen av 1980-talet hade jag en egen seriefigur. Han hette Fabian och publicerades i Arbetarbladet. Seriefigur förresten – han fick för det mesta  nöja sig med en ruta, men det var samma gubbe, vecka efter vecka.
Mina originalteckningar har också visats i olika sammanhang – på utställningar i Montreal och Tierp, Tokyo och Bollnäs. 1986 ställde jag ut på Länsmuseet i Gävle  och under våren 2016 hade jag en stor jubileumsutställning Gamla fängelset
i Gävle
Under åren 2018-22 kunde man se mina satirteckningar på en utställning jag kallade "Vi och dom". Den visades  på femtio bibliotek och andra samlingslokaler runt om i Sverige.
 
Journalist
Jag satt och vantrivdes på olika kontor innan jag började skriva åt ett par lokaltidningar hemma i Gävle. I februari 1975 blev jag journalist på riktigt då jag fick jobb på den lilla centertidningen Skaraborgsbygden i Skara.
Några månader senare kom jag till Arbetarbladets lokalredaktion i Tierp och efter en sväng i Sandviken hamnade jag 1979 på redaktionen i Gävle. Jag började tidigt intressera mig för det som kallades undersökande journalistik. Grävde fram en hel del obekväma fakta om politiker och andra, hängde ut traktens ekobrottslingar med namn och bild och gjorde långa listor på folk och företag som inte ville betala skatt.
Efter några år som redaktör för veckobilagan AB-Lördag flyttade jag 1989 till tidningen Z i Stockholm. Den ägdes av stormrike Jan Stenbeck och ansågs vara nyskapande med sin blandning av seriösa reportage och respektlösa larvigheter.
Där slutade jag 1992 och startade samtidigt det mediaföretag som idag heter Ulf Ivar Nilsson AB. 
 
Författare
Som bokskrivare rör jag mig i två världar. Eller tre. 
I stort sett varje år släpper jag en bok med sanna berättelser och skrönor från Gävle och Gästrikland. På Bonnierförlaget Semic har jag gett ut flera böcker med roliga och förbryllande fakta - men det var ett tag sedan nu. Tre av dessa har översatts till danska, norska och finska. Dessutom har jag gett ut en rad böcker med teckningar.
En lista över alla mina böcker hittar du under fliken Böcker.
 
Bokförläggare
För några år sedan återuppväckte jag ett avsomnat bokförlag med säte i Gävle. Läs mer om det under fliken SKRIVRIT.
 
Utmärkelser
Landstinget Gävleborgs kulturpris 2009
Gävle kommuns kulturpris 2019
Bollnäs kommuns kulturpris 2022
 
Porträttet av mig på den här sidan är taget av Gävlefotografen Gun Wigh i februari 2013.